Νέα του χωριού

Εκδηλώσεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012

Παρτυ νεολαίας στο πάρκο του χωριού
Στις 15 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας παρτυ νεολαίας στο πάρκο του χωριού. Η νεολαία του χωριού (και όσοι αισθάνονται ακόμη νέοι), με την υπερπολύτιμη βοήθεια του Προέδρου του χωριού κ. Γιάννη Γκέκα και την υποστήριξη του Δήμου Μουζακίου και των αφών Χαλίλη, διαμόρφωσε κατάλληλα το χώρο της παιδικής χαράς και διασκέδασε με την ψυχή της μεχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μάλιστα έχει ήδη δωθεί ραντεβού για τον Αυγουστο του 2013.















Εκδήλωση Συλλόγου Καππασιωτών Αθήνας "η Καππούα"
Στις 11 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας η εκδήλωση του Συλλόγου Καππασιωτών Αθήνας "η Καππούα". Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον συγχωριανό μας Χρυσόστομο Μητροπάνο που εδώ και δεκαετίες κάνει το χωριό μας γνωστό στο πανελλήνιο. Στην εκδήλωση μαζι με τον Χρυσόστομο συμμετείχε και η γνωστή τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ που με τη χαρακτηριστική φωνή της και το σαντούρι της μας ταξίδεψε σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν ευνοικός το γλέντι ξεκίνησε στις 22:00 και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες με ρεμπέτικα τραγούδια. Από τις ωραίες στιγμές της βραδυάς ήταν όταν η Αστέρω Νούκα έσυρε το χορό στο γλέντι.






 

 

Μεγάλη διάκριση για συγχωριανό μας




Την Τρίτη 22 Μαΐου 2012, ο συγχωριανός μας κ. Ιωάννης Ε. Γιωτάκης, (ιατρός-ωτορινολαρυγγολόγος) κρίθηκε Καθηγητής Α´ Βαθμίδος στην έδρα Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Γιωτάκης είναι μέλος της Α΄Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ρινολογικής Εταιρείας!

Καλή συνέχεια στο δύσκολο αλλά συνάμα, τόσο σημαντικό έργο του. Του ευχόμαστε ολόψυχα κάθε καλό, για τον ίδιο αλλά και την οικογένεια του. Ελπίζουμε οι γιοί του, Βαγγέλης και Άρης, να ακολουθήσουν τα βήματα του οδηγούμενοι σε ανάλογες επιτυχίες.

Δείτε εδώ ένα βίντεο από την συμμετοχή του στην εκπομπή όλα για την υγεία mou  με τίτλο " Επιτέλους Ανέπνευσα !". 








 

 

Μια στάση εδώ . . .




Έφυγε σε ηλικία 64 ετών ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπαθε έμφραγμα το πρωί και μεταφέρθηκε στο Υγεία. Εκεί οι γιατροί μετά από προσπάθειες τον επανέφεραν, αλλά τελικά "έφυγε" από πνευμονικό οίδημα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.


Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια। Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.



Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική। Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.


Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με το Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο") συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.


Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο "έντεχνες" διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού।

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000. Από τις τελευταίες δουλειές του Θεσσαλού αοιδού, ξεχωρίζει το "Πες μου τ' άληθινά σου σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Ελεάνας Βραχάλη και Νίκου Μωραΐτη, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση "Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο", από το πρόγραμμα - ωδή στον εθνικό χορό της Ελλάδας μαζί με τους Θέμη Αδαμαντίδη και Δημήτρη Μπάση, καθώς επίσης και ο δίσκος "Στη Διαπασών", ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα. Από τα τραγούδια του δίσκου ξεχωρίζει το τραγούδι "Η εκδρομή" του Γιάννη Μηλιώκα, το οποίο γράφτηκε για την επιστροφή του ερμηνευτή στη δισκογραφία μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο "Τα τραγούδια της ζωής μου".

(Βιογραφικό από Βικιπαίδεια)







Σχόλιο του συγχωριανού μας κ. Βάιου Φασούλα:

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΜΕΓAΛΕ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΕΝΘΕΡΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΤΟΥ Δ Ι Κ Ο Υ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ο Λ Ω Ν ΤΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ KAΙ OΛΩN TΩN EΠOXΩN, ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΠΠΑΣΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΛΑΒΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΘΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ. ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΟΥ, ΚΑΙ Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΔΙΚΩΝ ΕΡΜΗΝΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ (ΗΔΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ) ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΙΚΗ ΣΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ.
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ. ΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ, ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΤΕ.

Βάιος Φασούλας
www.fasoulas.de
pelasgos@fasoulas.de


«Αναγκαστικά πρέπει να γυρίζουμε πίσω, προκειμένου να συναντήσουμε τη μήτρα
που γέννησε τη σημερινή ιστορία, η οποία ως σήμερα δεν καταγράφηκε σωστά
παρά κουτσουρεμένα και κάτω απ’ το μακιγιάζ που κατά καιρούς
επέβαλαν διάφοροι λόγιοι και συμφέροντα. Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε, απ’ τις ρίζες,
που δεν φαίνονται αν δεν τις σκαλίσεις». Β.Φ.

Ασύρματο δίκυο στο χωριό!

Χάρη σε ενέργειες του Προέδρου του χωριού μας κ. Γιάννη Γκέκα, το χωριό μας απέκτησε ασύρματο δίκτυο για σύνδεση στο διαδίκτυο, το οποίο είναι "ορατό" σε όσους βρίσκονται κοντά στην πλατεία του χωριού. Ο κωδικός του είναι 2441034003

Σύντομα το δίκτυο θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές και θα δίνει έτσι τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο ελεύθερα!

 

 

 

 

 

Ο αντάρτης Θανάσης Καψάλης


Ένας συγχωριανός μας είδε ένα μνημείο στο δρόμο που οδηγεί προς τη λίμνη και θυμήθηκε ότι στην ευρύτερη περιοχή είχε χάσει τη ζωή του , ο αντάρτης Θανάσης Καψάλης ο οποίος είχε καταγωγή από την Καππά. Τελικα δεν εκανε λάθος και το μνημείο είχε ανεγερθεί προς τιμήν του συγχωριανού μας , ο οποίος δολοφονήθηκε από τα στρατεύματα κατοχής στις 10 Μαρτίου του 1943. Ήταν το τρίτο παιδί του Ευριπίδη Καψάλη με τα υπόλοιπα αδέρφια του να είναι οι Χαρίλαος,Χριστόφορος,Μερόπη Δημητράκης και Φρειδερίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα βρίσκονται εν ζωή μόνο τα τρία μικρότερα παιδιά της οικογένειας με τον Δημητράκη να είναι ο μόνος που κατοικεί ακόμη στο χωριό.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010


Ήταν την Πέμπτη στις 16 του Σεπτέμβρη όταν έφυγε από κοντά μας ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του χωριού μας, ο Νώντας.
Ο Νώντας Αναστασίου, ο πρόεδρος του χωριού την τελευταία οκταετία και ο τελευταίος χωριανός που διατηρούσε το από το 1923 κατάστημα του, νικήθηκε από τον θάνατο στα 76 του χρόνια. Δεν έφυγε από την αρρώστια που τον ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του καθώς έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το πρωί εκείνο.

Ο Νώντας ήταν ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε από πολύ κόσμο διότι το καφενείο του ήταν ανοικτό για όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το μαγαζί έχουν γίνει τα καλύτερα γλέντια του χωριού. Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε την κάθε στιγμή της ζωής του με πάθος ακόμη και δευτερόλεπτα πριν μας αφήσει. Με τη συμπεριφορά του κατάφερε να έχει αμέτρητους φίλους αλλά και πολλούς εχθρούς όπως γίνεται άλλωστε με τέτοιες ισχυρές προσωπικότητες. Στο μυαλό όλων μας θα μείνει για την ικανότητα του αυτή να σε κερδίζει και να σε κάνει να περνάς καλά και να είναι πάντα εκεί, στο καφενείο του να σε περιμένει με ένα χαμόγελο, είτε ήσουν φίλος είτε ξένος,να καταφέρνει εύκολα να γίνεται η ψυχή της παρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι συγχωριανοί μας τον επέλεξαν δύο συνεχόμενες φορές για να αναλάβει την προεδρία του τοπικού συμβουλίου και τα κατάφερε μια χαρά. Η όψη του χωριού άλλαξε ριζικά επί των ημερών του καθώς δεν άφηνε κανέναν σε ησυχία προκειμένου να γίνει αυτό που ήθελε στο χωριό. Ακόμη και αν απέναντι του είχε τον Δήμαρχο, τον Νομάρχη ή ακόμη και τον Πρόεδρο της Βουλής γεγονός το οποίο τον οδήγησε σε ρήξη με πολλά πρόσωπα. Η αγάπη του για το χωριό ήταν τέτοια που σπάνια έλειπε από αυτό για πάνω από δύο μέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και τις μέρες που ήταν στο νοσοκομείο έλεγε σε όλους ότι το μόνο που ήθελε ήταν να γυρίσει στο καφενείο του, πίσω στο χωριό του. Και τα κατάφερε. Αυτή τη μάχη την κέρδισε! Δεν υπολόγισε όμως τον παράγοντα τύχη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κενό του θα είναι δυσαναπλήρωτο τόσο για το χωριό, όσο και για τους φίλους και τους συγγενείς του. Η ευχή όλων είναι, όπου και να είναι να είναι ήρεμος και να χαμογελάει, όπως έκανε πάντα.... Ακόμη και όταν πονούσε ή όταν ήταν στεναχωρημένος ή όταν είχε τις μαύρες του , πάντα στο μαγαζί θα σε περίμενε χαμογελαστός.

Σίγουρα δε θα τον ξεχάσει κανείς μας.....

Νώντα, Πρόεδρε, Φίλε, Πατέρα και Παππού Καλό Ταξίδι

Χριστουγενιάτικα Κάλαντα στο καφενείο του Νώντα Αναστασίου


Την παραμονή των Χριστουγέννων ακούσαμε στο χωριό τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο καφενείο του Νώντα Αναστασίου από τα λιγοστά πλέον παιδάκια του χωριού μας. Στη φωτογραφία διακρίνονται επίσης ο Χρυσόστομος Μητροπάνος και ο Νώντας Αναστασίου.


Το χωριό μας στο wikipedia

Το χωριό μας προστέθηκε στα λύμματα της ελληνικής έκδοσης της γνωστής διαδικτυακής εγκυκλοπέδιας wikipedia και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα

 el.wikipedia.org/wiki/Καππά_Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: